Grzybobranie

Lasy wokół Kuźni Raciborskiej sprzyjają zbieraniu grzybów. Przy ładnej pogodzie każda ścieżka prowadząca do lasu zastawiona jest samochodami grzybiarzy. Należy jednak pamiętać, że w naszych lasach występują nie tylko grzyby jadalne, ale także niejadalne, a nawet trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.

PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZNEGO GRZYBOBRANIA

  • Zbieraj tylko gatunki grzybów dobrze znanych!
  • Zbieraj tylko grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode i przejrzałe mogą być przyczyną tragicznych pomyłek!
  • Nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie!
  • Jako początkujący grzybiarz zbieraj wyłącznie grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących!
  • Unikaj błędnych metod mających na celu wykrycie grzybów trujących – zabarwienie cebuli na ciemno, ciemnienie srebrnej łyżeczki czy gorzki smak!
  • Zbieraj grzyby wyłącznie do koszyków lub pojemników, które przepuszczają powietrze. Reklamówki foliowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie!
  • Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie!

ABC PRZYRZĄDZANIA I SPOŻYWANIA POTRAW Z GRZYBÓW

  • Grzybów nie należy podawać małym dzieciom , ludziom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ponieważ są potrawą ciężko strawną.
  • Potrawy z grzybów należy spożywać bezpośrednio po sporządzeniu.
  • Potrawy z grzybów łatwo się psują i szybko powstają w nich trujące substancje, dlatego nie wolno ich przechowywać nawet w lodówce.

Atlas Grzybów

Jeżeli po spożyciu grzybów masz nudności, bóle brzucha, biegunkę, skurcze mięśni, podwyższoną temperaturę niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza!

Pamiętaj, że w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza!

WEZWANY W PORĘ LEKARZ MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE!

źródło: http://kuzniaraciborska.pl